Mi a Zöldike Ökostand?

Röviden a Zöldike Ökostand egy mozgó kreatív kiállítás, ami a környezettudatos életszemléletet szeretné közvetíteni a látogatói felé. A stand meghívható rendezvényekre, piacokra, kiállításokra, fesztiválokra, stb.

Minden kiállítási darabja kézzel készült, újrafelhasznált és természetes alapanyagokból!

A Zöldike Stand folyamatosan bővül, formálódik, tartalma “rugalmasan” alakítható a rendelkezésre álló területtől függően. 🙂
Igény esetén akár kisebb kézműves foglalkozás is csatolható hozzá 🙂

Ha felkeltette érdeklődésedet a Zöldike Stand, netán szívesen működnél együtt vagy hívnál meg valamilyen eseményre, bátran keress meg (Kapcsolat)!  🙂

ökostand zöldike
ökostand zöldike
ökostand zöldike
ökostand zöldike
zöldike ökostand
ökostand zöldike
ökostand zöldike
ökostand zöldike
ökostand zöldike

A Zöldike Stand célja, üzenete

A Zöldike Ökostandnak három fő célja van:

 1. Elgondolkodtatás, “felébresztés”
  A Zöldike Ökostand egyik célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a túlfogyasztás természetromboló hatására. Nincs egy évszázada, hogy a műanyag, mint alapanyag berobbant az emberiség tudatába. Mégis ennyi idő elegendő volt, hogy több száz évre elszennyezzük saját Élőhelyünk (és milliónyi más fajét). A Föld minden egyes szeglete szennyezett műanyaggal: a sarkvidékek, az óceán, az ivóvizünk, a talajvíz… Még a Föld legmélyebb pontja a Mariana-árok is.
 2. Cselekvésre buzdítás

  Minden egyes szemét, ami kint szennyezi a természetet valaha egy ember döntése volt. Minden egyes PET palackos üdítőitalt, szívószálat, szatyrot, kapszulás kávét, plüssállatot… Valaki levett a boltok polcairól.
  Jelenleg a mértéktelen fogyasztás korát éljük és mi, vásárlók tartjuk ezt életben! Azzal, hogy megveszünk egy terméket leteszünk egy voksot a gyártása mellé. Ha veszünk egy palack üdítőitalt, kínai csecsebecsét, stb. akkor az ezeket gyártó (óriás)cégekre szavazunk és mindenre ami mögöttük áll: az ő üzletpolitikájukra, termelési technológiájukra, világszemléletükre, alkalmazottakhoz való hozzáállásukra, az állatokkal való bánásmódjukra Minden vásárlásunk habár „csak egy” szavazat, de annál erősebb szavazat! Éljünk ezzel a lehetőséggel! 
  Ahelyett, hogy felülről jövő szabályozásoktól várjuk a megváltást (megj.: ha átgondoljuk a háttérfolyamatokat akkor ráébredünk, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen), rá kell jönnünk: csakis saját szokásaink megváltoztatásával tudunk a világ folyásán változtatni.

  Hiszen a mi szokásaink tartják életben!

Egyre több ember ismeri fel ezt a „csapdát” és rálép egy teljesen más ösvényre. Kilépnek a rohanó világból, a mókuskerékből, a vásárlási kényszer alól, felhagynak az egymással történő összehasonlításgatással és elkezdenek egy lassabb, kiegyensúlyozottabb, a természettel sokkal jobban összhangban lévő boldogabb életet, ami nem az anyagi javak felhalmozásán alapszik.

Ez nem megy egyik pillanatról a másikra.
Viszont a felismerés kulcsfontosságú!
Ehhez a felismeréshez szeretné a Zöldike Stand hozzásegíteni a látogatóit. 🙂 

Mert a változás Bennünk kezdődik!

 1. A természetes alapanyagok és a kézművesség népszerűsítése

A természetes alapanyagok (vessző, gyapjú, szalma, gyékény, kukoricacsuhé, kender, agyag, stb…) mára nagyon háttérbe szorultak, csakúgy, mint a (népi) kézműves mesterségek. Holott ezek a hagyományos kézműves technikák évszázadokig ellátták a háztartásokat, kielégítették az emberek igényeit. Az ilyen alapanyagokból készült használati tárgyak nemcsak tartósak, de elhasználódásuk után nem szennyezik környezetüket, hanem visszailleszkednek a természet körforgásába.

A ZÖLDike Stand „kézműves részlegében” olyan általam készített portékák vannak, amelyek megmutatják ezen alapanyagok sokszínűségét. Hiszen vesszőből nem csak kosár készülhet, gyapjúból meg nem csak kötött pulóver… 🙂

Keressük a műanyagtermékek természetes alternatíváit és válasszuk a hazai kézműves termékeket!